Facebook I media Kontakta oss

Åldersbedömningar i asylprocessen – seminarium och paneldebatt

ICJ-S bjuder in till seminarium och paneldebatt om åldersbedömningar i asylprocessen den 26 februari kl. 18.00.

Frågan om en person är vuxen eller ett barn kan ha stor betydelse vid prövningen av de åberopade skyddsskälen och vid prövning av övriga åberopade tillståndsgrunder, till exempel rätt till uppehållstillstånd på grund av anknytning. Barn som söker asyl i Sverige har bevisbördan för att göra sin ålder sannolik. Medicinska åldersbedömningar genomförs när det saknas tillförlitliga identitetshandlingar och det råder tveksamhet kring den uppgivna åldern. Ingen av metoderna som används kan anses helt tillförlitlig. Flera europeiska länder däribland Storbritannien har frångått förfarandet med handledsröntgen. Vilka metoder används i Sverige och vilket bevisvärde tillmäts resultaten i asylprocessen?

Deltagare: Elis Envall, utredare på Socialstyrelsen, Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, Gregor Noll, professor vid Lunds universitet och Victoria Nyström, advokat.

När: Den 26 februari kl. 18.00

Plats: Stora Nygatan 26, Gamla Stan

Anmälan görs till ICJ-S kansli på secretariat@icj-sweden.org snarast och senast måndagen den 22 februari. Begränsat antal platser. VÄLKOMNA!


Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen

Odengatan 88
SE-113 22 Stockholm
Telefon: +46 (0)8 654 62 80
E-post: secretariat@icj-sweden.org

Copyright © 2023 Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen