Facebook I media Kontakta oss

Ny Rapport om Västsahara – Nytt avtal mellan EU och Marocko

Ett nytt jordbruksavtal mellan EU och Marocko träder i kraft den 1 juli 2012. Avtalet kommer att innebära att ännu flera jordbruksprodukter som är odlade i de ockuperade områdena i Västsahara kommer att blir ursprungsmärkta som från Marocko. Western Sahara Resource Watch (WSRW) med hjälp av Emmaus Stockholm har framställt en rapport hur avtalet förväntas försämra situationen för västsaharierna i Västsahara.

Enligt rapporten är det två olika problem. Det ena problemet är att hur ovetande Européska konsumenter bidrar till den olagliga och brutala ockupationen genom att köpa produkter som blir sytematiskt märkta med fel ursprungsland. Rapporten visar hur fel märkningen strider mot EU:s tillvägagångssätt om ursprungsmärkning och EU:s konsumenters rätt att bli korrekt informerade. Den belyser också hur man identifierar produkter som kommer ifrån Västsahara

Det andra problemet som rapporten visar är hur EU har misslyckats med att begränsa avtalets geografiska räckvidd. Genom att inte specifikt exkludera Västsahara  från tillämpningen finns det en risk att jordbruksprodukter från Västsahara får en företrädesbehandling i prissättning när det exporteras till Europa. I motsats har EU genomfört åtgärder för att hindra produkter producerade i Palestina.

Rapporten kan läsas i sin helhet här.


Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen

Odengatan 88
SE-113 22 Stockholm
Telefon: +46 (0)8 654 62 80
E-post: secretariat@icj-sweden.org

Copyright © 2024 Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen