Facebook I media Kontakta oss

Per Anger-priset – Årets Pristagare

Årets pristagare för Per Anger-priset är människorättsadvokat Sapiyat Magomedova från Dagestan med motiveringen ”för sitt modiga och riskfyllda arbete som advokat och som orädd försvarare av mänskliga rättigheter i en våldsam och hotfull miljö”.

Som människorättsadvokat representerar Magomedova offer som kidnappats, våldtagits och försvunnit, misshandlats, torterats och avrättats. I flera fall har övergreppen begåtts av polis eller andra rättsvårdande organ, av personer i förtroendepositioner som är satta att upprätthålla själva rättsstatsprincipen.

Pristagaren arbetar för mänskliga rättigheter i det våldsamma norra Kaukasus, en region där människorättsförsvarare ständigt bemöts med trakasserier och hot. Och där kvinnors rättigheter ständigt ifrågasätts och könsrelaterat våld hör till vardagen.

Trots att Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna klandrat Ryssland i över 200 fall för brott kopplade till norra Kaukasus, har aldrig någon gärningsman ställts inför rätta. De ryska brottsbekämpande myndigheterna är ovilliga att utreda fall som rör brott mot mänskliga rättigheter.

Den modiga 33-åriga människorättsadvokaten Sapiyat Magomedova har sedan flera år arbetat med att dokumentera kränkningar och bekämpa den utbredda straffrihet som utmärker regionen. Med stor entusiasm och engagemang har hon hjälpt offer att söka rättvisa och är numera något av en symbol för mod hos invånarna. Hon har vunnit rättsfall i sammanhang där det är nästan omöjligt att göra det.

Juridikutbildade Magomedova har själv utsatts för kränkningar och misshandel. Vid ett besök på polisstationen i sin hemstad Khasavyurt 2010 nekades hon träffa en klient och blev istället svårt misshandlad av poliserna på plats. Hon låg inlagd på sjukhus under flera veckor på grund av hjärnskakning och skador i mjukvävnad och bröst. En utredning kring misshandeln inleddes, men åklagaren lade ned den på grund av ”motstridiga uppgifter”.

Som människorättsadvokat i Dagestan bidrar Sapiyat Magomedova till att öka medvetenheten om de mänskliga rättigheterna och främjar demokratiutvecklingen och rättsstatsprincipen i regionen. Det är i förlängningen viktiga steg mot en förbättrad situation.

 

Läs mer:

Pressmeddelande – Sapiyat Magomedova

Bakgrund – Sapiyat Magomedova


Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen

Odengatan 88
SE-113 22 Stockholm
Telefon: +46 (0)8 654 62 80
E-post: secretariat@icj-sweden.org

Copyright © 2023 Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen