Facebook I media Kontakta oss

Hård dom väntar MR-försvarare som fått svenskt pris

HÅRD DOM VÄNTAR MR-FÖRSVARARE SOM FÅTT SVENSKT PRIS

På fredag faller domen mot människorättsaktivisten Brahim Dahane från Västsahara som suttit fängslad i Marocko sedan den 8 oktober 2009. Detta sedan han gripits efter ett besök i de Västsahariska flyktinglägren i Tindouf, Algeriet. Dahane, som tilldelats det svenska Per Anger-priset av Forum för levande historia, riskerar upp till 5 års fängelse. Han är åtalad tillsammans med 6 andra västsahariska MR-försvarare för att ha hotat den marockanska nationella säkerheten.

Internationella juristkommissionen (ICJ) som, tillsammans med Kristna Fredsrörelsen, följt rättegångarna på plats, anser att de inte uppfyller de krav på en rättvis rättegång som fastslagits i internationell rätt. Observatörerna från ICJ ställer sig i sina rapporter kritiska till hur fallet har hanterats, bl.a. ifrågasätts rättsväsendets opartiskhet och de långa väntetiderna innan fallet prövats.

– Vi har vid tre tillfällen varit på plats i Marocko och bevittnat rättegångarna mot Brahim Dahane. Rättegångarna har vid samtliga tillfällen skjutits upp. Vid alla tillfällen lyckades myndigheterna inte upprätthålla ordningen och slagsmål utbröt inne i rättssalen, vilket gjorde det omöjligt för rättegången att fortsätta, säger Ylva Lennartsson Hartmann på ICJ.

Även på Kristna freds och Forum för levande historia ställer man sig kritisk till situationen.

– Brahim Dahanes mänskliga rättigheter kränktes redan från början. Det faktum att han över huvudtaget har fängslats och ställts inför rätta på oklara grunder och hållits fången över ett år är oacceptabelt. Vi är mycket oroade över domslutet på fredag, säger projektledare Marie Braunerhielm på Forum för levande historia.

BAKGRUND

45-årige Brahim Dahane har under hela sitt vuxna liv med fredliga medel hävdat västsahariernas rätt till ett självständigt Västsahara och varit aktiv i kampen för mänskliga rättigheter. Bland annat har han grundat människorättsorganisationen ASVDH vars verksamhet ger röst åt de västsaharier som utsatts för tortyr, försvinnanden och misshandel. 2009 fick Dahane Forum för Levande Historias pris till minne av Per Anger, ett pris han inte kunde motta personligen eftersom han vid tillfället var fängslad.

Västsahara beskrivs som Afrikas sista koloni. Efter att Spanien lämnat Västsahara 1976 invaderade Marocko den norra delen och Mauretanien den södra, 1979 drog sig Mauretanien ur Västsahara varvid Marocko tog över även den delen.1976 utropades den Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken (SADR) av befrielserörelsen Polisario. FN har bekräftat sahariernas rätt till självbestämmande och internationella domstolen fastslog 1975 att Marocko i enlighet med internationell rätt inte hade något lagligt anspråk på det västsahariska territoriet.

Presskontakt: Ylva Lennartsson Hartman, tel. 070 353 50 63

 

Läs rapporten här > >


Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen

Odengatan 88
SE-113 22 Stockholm
Telefon: +46 (0)8 654 62 80
E-post: secretariat@icj-sweden.org

Copyright © 2024 Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen