Facebook I media Kontakta oss

Narges Mohammadi tilldelas Per Anger-priset 2011!

Per Anger-priset tilldelas varje år någon som gjort stora humanistiska och demokratifrämjande insatser. Med följande motivering har priset i år gått till Narges Mohammadi, som ICJ-Sverige nominerade, för sin långa kamp för mänskliga rättigheter i sitt hemland Iran:

”För att genom personligt mod och trots upprepade… grova kränkningar av hennes frihet och säkerhet, på ett uthålligt och offentligt sätt ha kämpat för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet i Iran, tilldelas Narges Mohammadi Per Anger-priset 2011”

Efter beslutet, men innan offentliggörandet, har Narges Mohammadini dömts till elva års fängelse på grund av hennes arbete för mänskliga rättigheter i Iran. I hennes frånvaro kommer priset därför att mottagas av 2003 års mottagare av Nobels fredspris, Shirin Ebadi.

Ibrahim Dahane kommer med ett tal att inleda prisutdelningen den 14:e november. Han tilldelades Per Anger-priset 2009, men kunde ej närvara på grund av att han fängslades strax innan ceremonin skulle äga rum i Stockholm. Även han nominerades av ICJ-Sverige, vi deltog även som rättegångsobservatörer vid dennes rättegång och en rapport håller på att färdigställas.


Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen

Odengatan 88
SE-113 22 Stockholm
Telefon: +46 (0)8 654 62 80
E-post: secretariat@icj-sweden.org

Copyright © 2024 Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen