Facebook I media Kontakta oss

Pressmeddelande: ICJ-Sverige bevakar svensk rättegång gällande EU:s fiskeavtal samtidigt som nya förhandlingar planeras

Pressmeddelande 2012-10-24

Idag inleds huvudförhandlingen mot de två svenskar som står åtalade för brott mot EU:s fiskeavtal med Marocko samtidigt som EU meddelar att nya förhandlingar om det tillfälligt suspenderade fiskeavtalet planeras i Rabat inom kort.

Idag inleds huvudförhandlingen vid Göteborgs tingsrätt mot de två svenskar som står åtalade för att under 2007 och 2008 ha fiskat i västsahariskt och marockanskt farvatten med fartyg som varken haft tillstånd för yrkesfiske från svenska myndigheter eller det specifika tillstånd som krävs enligt EU:s fiskeavtal med Marocko. Svenska Avdelningen för Internationella Juristkommissionen är idag på plats och bevakar rättegången.

– Samtidigt som rättegången inleds mot de svenska fiskarna planerar EU, den senaste i raden av mottagare av Nobels fredspris, att återuppta förhandlingarna om ett nytt fiskeavtal i Rabat om tre veckor, vilket är oerhört sorgligt, säger Hanga Sántha, ordförande i ICJ-S.

– Det folkrättsvidriga fiskeavtalet, som gav EU rätt att fiska längs det ockuperade Västsaharas kust, suspenderades tidigare i år och att man nu inleder förhandlingarna på nytt är ytterst oroväckande och visar att EU inte klarar av att leva upp till sin egna standard om respekten för mänskliga rättigheter.

Internationella Juristkommissionens svenska avdelning är en sammanslutning av jurister med uppgift att främja mänskliga rättigheter och tillämpningen av rättstatens principer, såväl i Sverige som internationellt. Internationella Juristkommissionens svenska avdelning bevakar rättegången mot de svenska fiskarna i Göteborg och skickade tidigare i år fyra rättegångsobservatörer till Rabat för att bevaka en rättegång mot 24 civila västsaharier i militärdomstolen i Rabat. Vi genomför regelbundet rättegångsobservationer vid rättegångar mot västsaharier i Marocko för att verka för rätten till en rättvis rättegång.

För ytterligare information eller direktrapportering från rättegången, vänligen kontakta:

Ordförande Hanga Sántha, hanga.santha@icj-sweden.org +46 73641 83 79 eller Presskontakt Lisa Staxäng lisa.staxaeng@icj-sweden.org +32 479 51 47 06


Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen

Odengatan 88
SE-113 22 Stockholm
Telefon: +46 (0)8 654 62 80
E-post: secretariat@icj-sweden.org

Copyright © 2024 Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen