Facebook I media Kontakta oss

Svenska jurister övervakar rättegång i Marocko

Den 14 april 2010 närvarade rättegångsobservatörerna Cecilia Asklöf och Hanga Santha ifrån ICJ-Sverige vid en rättegång mot två unga män i El Aaiun, Västsahara. De tilltalade hade suttit häktade sedan december 2009 i El Aaiuns ökända fängelse, Black Prison. Enligt egen utsago hade de gripits i samband med en fredlig manifestation för den vid denna tidpunkt hungerstrejkande människorättskämpen Aminatou Haidar.

Enligt åtalet löpte de båda risk att dömas i enlighet med artikel 293 i den marockanska brottsbalken. Denna artikel förbjuder varje organisation eller samförstånd som etablerats i avsikt att förbereda brott eller begå brott mot person eller egendom. Brottsrubriceringen är ”crime d’association de malfaiteurs” och brottet anses fullbordat redan genom att de tilltalade anses ha kommit överens om att handla ”gemensamt och i samråd”.

Huvudförhandlingen hade två veckor tidigare blivit inställd, eftersom de tilltalade och deras försvarsadvokater vid detta tillfälle hade underrättats om huvudförhandlingen först samma dag som denna var tänkt att äga rum.

Vid rättegången den 14 april åberopade åklagaren tre vittnen. Det enda vittne som identifierat och pekat ut de båda männen fanns dock inte på plats. Detta vittne var enligt förundersökningen anonymt. Försvarsadvokaten invände mot att vittnet varken hade namngivits eller kallats. Slutligen beslutade domstolen att skjuta upp rättegången till den 28 april för att åklagaren skulle få tillfälle att kalla det anonyma vittnet.

Den 28 april 2010 hölls fortsatt huvudförhandling, denna gång övervakad av spanska observatörer. Det anonyma vittnet fanns fortfarande inte på plats och förhandlingarna sköts åter upp till den 12 maj. I skrivande stund är det ännu osäkert hur förhandlingen den 12 maj kommer att avlöpa.

Rättegångsobservationerna finansieras av Folke Bernadotteakademin.


Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen

Odengatan 88
SE-113 22 Stockholm
Telefon: +46 (0)8 654 62 80
E-post: secretariat@icj-sweden.org

Copyright © 2023 Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen