Facebook I media Kontakta oss

Sverige kritiserar utreseförbudet för Narges Mohammadi

Med anledning av domen och utreseförbudet mot människorättsaktivisten och Per Anger-pristagaren Narges Mohammadi möter Iran kritik från Sveriges regering.

Utrikesminister Carl Bildt:

”Det är med besvikelse jag har tagit emot beskedet att den iranska människorättsaktivisten och advokaten Narges Mohammadi inte tillåtits resa till Sverige för att ta emot Per Anger-priset för 2011. Jag hyser uppskattning och respekt för Narges Mohammadis engagemang för att försvara de mänskliga rättigheterna i Iran, särskilt med att främja kvinnors och barns situation. Det faktum att hon tidigare i år dömdes till elva års fängelse för anklagelser relaterade till sitt arbete visar på ett oroväckande sätt att situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran fortsätter att försämras.”

Integrationsminister Erik Ullenhag:

”Priset till Narges Mohammadi är ett tillfälle att uppmärksamma det viktiga arbete som enskilda personer, med risk för sin egen säkerhet, utför i Iran. Sverige har ett stort engagemang för utvecklingen av de mänskliga rättigheterna i Iran, inte minst med hänsyn till det stora antalet svensk-iranier bosatta i Sverige, som med oro följer händelserna i sitt gamla hemland, säger integrationsminister Erik Ullenhag i en kommentar till dagens prisutdelning.”

 

Uttalandet på regeringens hemsida.

 


Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen

Odengatan 88
SE-113 22 Stockholm
Telefon: +46 (0)8 654 62 80
E-post: secretariat@icj-sweden.org

Copyright © 2023 Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen